Rakyat dan Sejarah Sabah

Penduduk Sabah terdiri daripada 33 kumpulan pribumi yang berkomunikasi dalam lebih 50 bahasa dan 80 dialek etnik. Kadazan-Dusun adalah kumpulan etnik yang terbesar di Sabah yang membentuk hampir 30% daripada keseluruhan jumlah penduduk. Pesta Menuai yang disambut pada 30 & 31 Mei setiap tahun adalah percutian yang amat diraikan oleh etnik Kadazan-Dusun bagi menghormati Roh Beras dan untuk bersyukur di atas tuaian yang banyak. Bajau, atau juga dikenali sebagai 'Koboi Timur', dan Murut, iaitu orang-orang bukit dan pemburu kepala pada masa lalu, adalah kumpulan etnik kedua dan ketiga terbesar di Sabah. Suku kaum lain-lain adalah termasuk suku kaum bumiputera seperti Bisaya, Melayu Brunei, Bugis, Kedayan, Lotud, Ludayeh, Rungus, Suluk, Minokok, Bonggi, Ida'an, dan banyak lagi. Di samping itu, orang Cina juga termasuk dalam kumpulan utama bagi penduduk bukan pribumi.

Sejarah Sabah boleh dikesan kembali kepada kira-kira 20,000 - 30, 000 tahun yang lalu dengan bukti-bukti yang mencadangkan bahawa manusia awal telah wujud. Syarikat Berpiagam Borneo Utara berfungsi memerintah Sabah (kemudian dikenali sebagai Borneo Utara) dari tahun 1881 sehingga 1942, apabila tentera Jepun menyerang Borneo Utara semasa Perang Dunia II. Akibat peperangan yang menghancurkan itu, Syarikat Berpiagam Borneo Utara tidak mempunyai sumber kewangan untuk membina semula negeri Sabah. Oleh sebab demikian, wilayah itu telah diletakkan di bawah kawalan pejabat kolonial dan menjadi tanah jajahan British pada 15 Julai 1946. Beberapa tahun selepas itu, Sabah mencapai pemerintahan sendiri dari British, dan telah bersatu dengan Tanah Melayu, Sarawak dan Singapura untuk membentuk Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963.

Sabah People

 

Kadazan / Dusun

Kadazan-Dusun adalah istilah yang diberikan kepada penyatuan klasifikasi dua puak asli di Sabah. Mereka juga merupakan kumpulan etnik terbesar yang terdiri daripada kira-kira 1/3 daripada penduduk - Kadazan dan Dusun. Secara tradisinya, kebanyakan daripada mereka adalah petani tradisional yang menanam padi beras dan padi huma, serta memancing dan memburu. Tarian Sumazau merupakan tarian tradisional masyarakat Kadazan-Dusun.

Murut

Murut adalah sebuah kumpulan etnik peribumi, yang terdiri daripada 29 kumpulan sub-etnik yang menduduki kawasan pedalaman di kawasan utara Borneo. Murut adalah etnik Sabah yang terakhir untuk membuang amalan memburu kepala. Ini adalah kerana mengumpul kepala musuh merupakan peranan tradisinya yang penting dalam kepercayaan kerohanian orang Murut. Terjemahan literal bagi orang Murut adalah "orang bukit". Secara tradisinya, mereka adalah penanam padi huma dan ubi kayu. Selain itu juga, mereka juga melakukan aktiviti-aktiviti seperti memburu dan menangkap ikan. Orang Murut juga tinggal di rumah panjang berhampiran sungai, dan juga menggunakan sungai untuk bergerak ke mana-mana.

Bajau dan Kumpulan Kindred

Orang-orang Bajau adalah sebuah kumpulan etnik peribumi yang tinggal di kawasan Pantai Barat (Putatan, Tuaran, Kota Belud, Kota Marudu, Papar) dan Pantai Timur Sabah (Kudat, Sandakan, Lahad Datu, Kunak, Semporna, Tawau). Mereka bekerja sebagai petani dan nelayan. Selain menjadi pakar penyelam, mereka juga popular dengan menunggang kuda. Oleh sebab itu, kaum Bajau di Pantai Barat juga dikenali sebagai 'koboi timur', manakala kaum mereka di kawasan Pantai Timur kadang-kadang dirujuk sebagai 'Sea Gypsies' oleh sebab cara pelayaran mereka.

Lain-lain

Penduduk peribumi lain di negeri ini termasuk Rungus, Iranun, Bisaya, Tatana, Lun Dayeh, Suluk, Sino, Ida'an, Bugis, Kagayan, Tindal, Tobilungm Lobu, Bonggi, Tidong dan banyak lagi. Bumiputera adalah satu istilah di Malaysia untuk menggambarkan bangsa Melayu dan pribumi di Asia Tenggara, terutamanya di Malaysia. Istilah ini boleh diterjemahkan secara literal sebagai 'putera tanah itu'.

Orang Bukan Asli

Orang Cina terdiri dari kumpulan bukan pribumi yang terbesar di Sabah. Majoriti etnik Cina di sini adalah berketurunan Hakka, dan ramai daripada mereka terlibat dalam bidang pertanian sehingga hari ini, terutamanya mereka yang tinggal di kawasan luar bandar seperti Tenom dan Kudat.