Waktu Tempatan

Sabah menggunakan Waktu Piawai Malaysia dengan Malaysia UTC + 8 jam, ia juga 8 jam di hadapan GMT.

Klimat / Suhu

Iklim di seluruh negeri Sabah adalah iklim khatulistiwa / tropika dengan anggaran suhu 32°C (90°F) bagi kawasan tanah rendah dan purata suhu 21°C (70°F) bagi kawasan tanah tinggi. Sabah secara kebiasaannya adalah panas dan cerah sepanjang tahun. Dalam iklim tropika seperti ini, ia adalah dinasihatkan untuk berpakaian selesa dalam kain linen yang ringan, kain jenis kapas, baju kemeja-T, seluar pendek, atau seluar jeans untuk mengelakkan rasa terlalu panas. Hujan juga adalah biasa sepanjang tahun, tetapi ia boleh menjadi jauh lebih lembap ketika musim Monsun Timur Utara (Oktober - Februari), dan panas / kering antara bulan Mei dan September.

Bahasa

Bahasa Malaysia adalah bahasa kebangsaan yang ditutur secara luas di seluruh etnik di Sabah. Walau bagaimanapun, orang Sabah bercakap Bahasa Malaysia dengan dialek Sabahan Baku, sedikit berbeza daripada dialek orang Malaysia Barat. Selain daripada bahasa ibunda masing-masing seperti Kadazan, Dusun, Bajau, dan Murut; bahasa Mandarin dan beberapa dialek Cina seperti Hakka dan Kantonis, serta bahasa Inggeris juga dituturkan di sini.

Flora and Fauna

Tahukah anda bahawa kajian hidupan liar yang dibuat oleh National Geographic mendedahkan bahawa 10 kilometer persegi Sabah mempunyai lebih banyak flora dan fauna daripada Amerika Utara dan Eropah digabungkan? Hutan di Sabah dikelaskan sebagai hutan hujan dimana saintis menganggarkan ia pada 130 juta tahun - salah satu yang tertua di dunia! Kinabalu Park, yang meliputi kawasan sekitar Gunung Kinabalu merangkumi kira-kira 754 kilometer persegi. Ia adalah syurga botani untuk himpunan spesis tumbuhan dan hidupan liar yang paling luar biasa di dunia . Tumbuh-tumbuhan di taman boleh berubah dari hutan tropika rendah yang subur ke padang rumput alpine sejuk dan lain-lain. Rafflesia, bunga terbesar di dunia, juga ditemui di sini. Bunga parasit ini mengambil masa kira-kira 9 bulan untuk mekar, tetapi hanya hidup untuk 3-4 hari dengan mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan untuk menarik serangga seperti lalat untuk pendebungaan.

Selain itu, tumbuhan periuk kera yang terbesar di dunia (Tumbuhan pemakan serangga , Nepenthes Rajah), yang merupakan endemik kepada Gunung Kinabalu juga boleh didapati di sini. Walaupun kebanyakan mamalia hidup di kawasan tanah rendah sekitar Taman Kinabalu, primat seperti langur, monyet, ungka, kera hantu dan kongkang juga pernah ditemui di dalam Taman Kinabalu. Selain itu, taman ini juga merupakan rumah kepada haiwan yang lebih besar seperti harimau jarang dahan, babi hutan, beruang matahari, 3 spesis rusa (rusa sambar yang besar, kijang kecil dan kancil), dan mamalia kecil yang lain seperti tikus kasturi, tupai, serta beberapa spesies insektivor seperti tikus kembang bulan.

Pada tahun 2000, Taman Negara Kinabalu telah ditetapkan oleh UNESCO secara rasmi sebagai Tapak Warisan Dunia kerana biodiversiti yang tinggi di taman itu dan juga kerana lebih separuh daripada keluarga tumbuhan berbunga dan haiwan di situ adalah terancam.

​Budaya & Seni

Dengan kepelbagaian penduduk yang mempunyai lebih daripada 30 kaum etnik dan budaya yang berbeza, anda akan terpesona dengan tradisi dan adat berbeza yang telah lama menjadi sebahagian daripada kehidupan harian rakyat Sabah. Anda juga boleh melihat berbagai pakaian tradisi puak-puak yang masih mengekalkan banyak reka bentuk dan warna asal mereka. Pakaian tradisional ini termasuk manik antik, rantai dan tali pinggang, barang kemas perak yang antik dan diukir dengan tangan, dan tali pinggang syiling perak lama yang diturunkan dari generasi ke generasi. Selain daripada itu, setiap kumpulan peribumi juga mempunyai tarian unik mereka sendiri dan juga muzik dan kraftangan yang membezakan diri mereka daripada satu sama lain.

Tutur Cara

Sabah, yang juga merupakan sebahagian daripada Malaysia, masih mengekalkan amalan dan adat seperti berpakaian sopan dan membuka kasut sebelum memasuki tempat-tempat ibadat seperti masjid atau kuil. Walaupun berjabat tangan adalah diterima secara umum, bagaimanapun, beberapa wanita Islam hanya akan menganggukkan kepala dan senyum sebagai tanda perkenalan. Menganggukan kepala dan bersenyum adalah cara yang paling mudah untuk menyambut sesiapa tanpa masalah.