Geografi & Alam Sekitar

Sabah adalah negeri yang kedua terbesar di Malaysia selepas Sarawak, dan berkongsi sempadan di rantau barat selatan Sabah. Bersama-sama dengan Sarawak, ia juga berkongsi sempadan dengan Kalimantan Timur Indonesia di bahagian selatan. Struktur geografi negeri ini adalah campuran kawasan pantai, pergunungan dan hutan hujan tropika. Salah satu daripada kawasan yang paling menonjol di Sabah adalah terletak di pusat kawasan tengah Sabah iaitu Banjaran Crocker, yang menempatkan beberapa gunung dengan pelbagai ketinggian kira-kira 1,000 meter kepada 4,000 meter. 

Puncak tertinggi julat ini pada 4095 meter (13435 kaki) di atas paras laut adalah dikenali sebagai Gunung Kinabalu, iaitu salah satu gunung tertinggi di Asia Tenggara. Terdapat pelbagai Crocker Gunung terbentang dari arah utara ke selatan, membahagikan kawasan berbukit di sebelah barat dengan dataran di sebelah timur. Aliran dari Mountain Range Crocker ke Laut Sulu di timur Sandakan sepanjang 560km juga membuatkan Sungai Kinabatangan sebagai sungai terpanjang di Sabah. Seperti kawasan hutan tebal tropika di negeri ini, Sungai Kinabatangan juga membantu banyak hidupan liar yang menarik dan merupakan rumah habitat yang unik hanya di rantau ini.

 

 

Sabah mempunyai sejarah yang lama dengan mengetepikan kawasan semula jadi yang penting untuk pemuliharaan flora dan fauna yang unik. Kawasan hidupan liar ini penting bagi tujuan perlindungan pantas dan fleksibel bagi hidupan-hidupan liar dan habitat-habitat termasuk:"borneo pigmy elephant"

  • Maliau Basin, atau digelar sebagai 'Lost World Sabah', terletak di kawasan terpelihara yang mengelilingi Sungai Maliau di Tawau; yang terletak di bahagian selatan Negeri Sabah. Lembangan Maliau adalah satu himpunan luar biasa bagi 12 jenis hutan, yang terdiri daripada hutan montane rendah yang dikuasai oleh pokok Agathis megah, hutan rawa yang unik, dan hutan dipterokarpa tanah rendah / bukit.
  • Lembah Danum, iaitu tanah seluas 438 kilometer persegi yang tidak terganggu dan terletak 70km barat Lahad Datu adalah salah satu kawasan pemuliharaan terkaya di dunia dengan lebih 200 spesies pokok sehektar berkembang maju di atasnya. Ia merupakan rumah semulajadi untuk spesies hidupan liar terancam seperti Badak Sumatra, Banteng, Gajah Asia, Orang Utan, dan Monyet Proboscis.
  • Imbak Canyon, iaitu kawasan pemuliharaan yang terletak lebih 300 km tenggara Kota Kinabalu adalah salah satu daripada baki kawasan hutan hujan tanah rendah terbesar dan terakhir dan tidak terganggu di Sabah. Dalam laman web ini, anda boleh melihat Imbak Falls, iaitu salah satu air terjun di Sabah dengan ketinggian 30 meter yang amat menawan di Malaysia.
  • Tabin, atau lebih dikenali sebagai Rizab Hidupan Liar Tabin adalah disebabkan bilangan besar haiwan yang menduduki hutannya, dimana sebilangan adalah sangat terancam. Tiga mamalia terbesar di Sabah, iaitu Gajah kerdil Borneo, Badak Sumatra dan Tembadau (Lembu Liar Borneo), 8 spesies primat, 3 spesis kucing yang berada dalam senarai hidupan liar yang dilindungi, bersama-sama dengan 42 keluarga yang mewakili 220 spesis burung juga boleh didapati di rizab ini.
  • Rizab Hutan Kabili-Sepilok, di mana Pusat Orang Utan Sepilok terletak, melindungi sebahagian kecil hutan tropika tanah rendah Dipterokarpa yang juga meliputi kawasan paya bakau yang kecil. Rizab ini juga melindungi orang utan yang telah diselamatkan, dipulihkan dan dilepaskan ke dalam hutan. Selain daripada orang utan, ia juga merupakan rumah makhluk kecil lain-lain yang diabaikan.